Biografie

BESTEL HET BOEK

Bob Wielaard (1964) is een Nederlandse fotograaf. Hij is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Den Haag en volgde workshops aan de Fotoacademie in Amsterdam. Hij werkte lang binnen de architectonische vormgeving. De laatste jaren ligt het accent op fotografie.
Reizen door de Schotse Hooglanden hebben zijn kijk en benadering tot het land en zijn fotografie diep veranderd. De enorme weidsheid van de natuur resulteerde tot een meer intuïtieve benadering. De vraag wat een landschap eigenlijk is, wordt bepaald door aspecten als ‘materialiteit’, menselijke aan / afwezigheid, herinnering, geschiedenis en gebeurtenis.

Zijn fotografie is voornamelijk monochromatisch.

De tranen van de Rijn  – een fotografische zoektocht

Deze fotoserie gaat over de oude lopen van de rivier de Rijn van Lobith tot Katwijk en wat daarmee is gebeurd na de definitieve afsluiting van de hoofdstroom.
Wat zijn de kardinale punten in de loop van de oude rivier en in de loop van de geschiedenis en de betekenis voor het land. De naamgeving van rivieren in Nederland is verwarrend en de oorspronkelijke rivier heeft vele namen gekregen. In de loop van de eeuwen is de rivier opgesplitst, afgedamd en doorsneden met kanalen.
In de langdurige strijd met het water is de rivier nu getemd, wordt beheerst. Kan een rivier een kanaal worden? Bestaat zij dan nog? Is dat geen verraad? Waar is de echte oude Rijn gebleven? Is er nog iets te ontdekken van de ruwheid van het water, heeft het water een wil?
De Rijn was ooit een brede meanderende delta met honderden riviertjes en kreekjes die hun weg door het landschap zochten.
Diverse lopen veranderden per seizoen, per jaar, per eeuw.

Het project belicht, fotografisch en zeer persoonlijk, de Echte Oude Rijn.

Ik fotografeer de rivier zoals ik haar nu zie. Maar het fascineert me dat dit water er altijd al was en het land vormde. Zij is een verbinding met de geschiedenis en geologie. Er was een periode dat de Rijn en de Thames bij elkaar kwamen in Doggerland en uitmondden in het Kanaal. Tot 10.000 jaar geleden was er geen zee tussen Nederland en Engeland.
Dit werk komt voort uit mijn fascinatie voor de aard van onze relatie met onze omgeving en dat wat wij landschap noemen. Mijn fotografie is ‘out of doors’; de vraag wat een landschap eigenlijk is.
Deze serie, getiteld ‘Tranen van de Rijn’ verwijst naar het feit dat deze rivier de afgelopen eeuwen is getransformeerd, afgedamd en veranderd.

 

Exposities van eerder werk:

2023 Opening eigen fotogalerie / fotoatelier.
2022 Oorlogsbeton; Landschappen, Kunstlijn Haarlem, diverse locaties.
2022 Louter uit begeerte, Visserhallen, IJmuiden.
2021 Verloren [in] landschap, tijdens expo ‘landschappen’, Visserhallen, IJmuiden.
2021 Verloren [in] landschap en Oorlogsbeton Seinwezen, Haarlem.
2021 ‘Steeds op weg, altijd thuis’ en Oorlogsbeton, Galerie De Kolk, Spaarndam.
2004 Majestueuze massa’s, architectuurcentrum Haarlem.